5 simpele tips om beter om het klimaat te denken
Iedereen weet inmiddels dat de aarde opwarmt. Het is belangrijk om te weten dat wij de laatste generatie zijn die daar nog een positieve verandering in kan aanbrengen. Niet pas over 50 jaar. Het is nu tijd voor verandering. Er gebeuren gelukkig al een heleboel positieve dingen, waarin je ziet dat mensen steeds meer initiatieven nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoe? In deze blog vind je 5 simpele tips om ook jouw voetafdruk te verkleinen.
Tip 1: Eet minder of helemaal geen vlees
De bio-industrie is een van de grootste CO2-vervuilers van de wereld. Wanneer jij al 1x per week vegetarisch eet, draag je al aanzienlijk bij aan het verkleinen van deze uitstoot. Volgens de week zonder vlees kun je met 1 dag in de week al het volgende verschil maken:
• 1 maand douchewater
• Ongeveer 1740 gram CO2-uitstoot
• 1 maand werk voor een boom
Reken maar uit wat je dus al met 2 dagen kunt bereiken, laat staan wanneer je overstapt naar een volledige vegetarische/veganistische leefstijl. Je helpt niet alleen het klimaat, maar ook jouw gezondheid. Teveel vlees eten verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Tip 2: Vlieg niet of zo min mogelijk
Naast de bio-industrie is de vliegindustrie ook uitermate vervuilend voor het klimaat. Het vervelende aan deze industrie is dat er tot op heden nog geen duurzame alternatieven zijn op vlieggebied. Je kunt daarom het beste zoveel mogelijk voor alternatief vervoer kiezen. Denk daarbij aan de trein, bus, fiets of elektrische auto. Zeker voor relatief korte afstanden is het belangrijk om niet bij te dragen aan het vliegverkeer. Er wordt voor vluchten van minder dan 5 uur al onnodig veel CO2 in de lucht uitgestoten. Wees je daarom bewust van de keuzes die je maakt m.b.t reizen.
Tip 3: Consumeer minder
Wanneer je minder consumeert, worden er minder fossiele brandstoffen verbruikt. Dit komt doordat er fossiele brandstoffen nodig zijn bij de productie en het vervoer van spullen. Wees je bewust van de spullen die je koopt en denk goed na over wat je nu echt nodig hebt. Je zult zien dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Het kan je zelfs een enorm goed gevoel geven wanneer je gaat opruimen en spullen weg doet. Zorg er dan voor dat je deze spullen wegbrengt naar een kringloopwinkel oid. Wellicht heeft een ander er nog iets aan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jou. Kijk eerst eens bij een tweedehandswinkel, voordat je iets nieuws koopt.
Tip 4: Gebruik zo min mogelijk plastic
Plastic is enorm vervuilend voor het milieu. Er komt enorm veel plastic in de zee terecht wat desastreus is voor het leven onder water. Plastic is daarnaast niet biologisch afbreekbaar, waardoor dit chemische product in de natuur achter kan blijven. Je kunt dit verminderen door zelf zo min mogelijk plastic te gebruiken. Denk daarbij aan het aanschaffen van een eigen fles i.p.v. steeds plastic flesjes te kopen. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een katoenen tas i.p.v. plastic tasjes en het aanschaffen van een herbruikbaar boterhamzakje.
Tip 5: Stap over op groene stroom
De stroom die je geleverd krijgt kan op verschillende manieren geproduceerd worden. Daarbij is het bekend dat grijze stroom minder duurzaam is dan groene stroom. Er zijn verschillende energievergelijkingssites waar je gemakkelijk de meest duurzame energie kunt kiezen. Groene stroom wordt veelal opgewekt met behulp van natuurlijke energiebronnen. Denk hierbij aan de zon, de zee en de wind. Nog beter is het om (deels) je eigen energie op te wekken. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren. Op die manier draag je meer zorg voor het klimaat en bespaar je ook nog eens op je energierekening.