Begrippen over klimaat

Klimaat

Klimaat word bepaald door de gemiddelde weerstoestand te nemen van minimaal 30 jaar.
De gemiddelde waarden van het weer (zoals de hoeveelheid neerslag) zijn niet de enige maat voor het klimaat, omdat weer snel kan veranderen. Worden ook de frequentieverdelingen, extreme waarden, modale waarden en standaardafwijkingen hierbij betrokken.

Weer

Weer is de atmosferische toestand van een bepaald moment.

Weerstoestand

De weerstoestand bestaat uit bedekkingsgraad, windkracht, temperatuur en neerslag.

Klimatologie

Klimatologie is de studie naar klimaat.

Klimaatverandering

Klimaatverandering treed op als het gemiddelde weertype of klimaat veranderd over een lange periode. De duidelijkste verandering in klimaat zijn een verandering van de gemiddelde hoeveelheid neerslag en van de gemiddelde temperatuur in een gebied of regio op aarde.

Zeeklimaat

De grootste invloed op een zeeklimaat (maritiem klimaat, oceanisch klimaat of regenklimaat) is de nabijheid van een zee en vooral oceaan, in tegenstelling tot een landklimaat. Het karakter van het zeeklimaat is dat de neerslag ongeveer over hete hele jaar worden verspreid. Ook valt in de droogste maand ten minste 30 mm neerslag. Voor de landen die op een gemiddelde breedtegraad liggen geld dit overal. Daarentegen is het mediterraan klimaat een voorbeeld van een zeeklimaat met droge zomers en milde, natte, winters.
Veel landoppervlakken met een zeeklimaat worden beïnvloed door de Golfstroom, waardoor deze landen ook al liggen ze dicht bij een zee of oceaan ze geen zeeklimaat hebben.

Landklimaat

In tegenstelling tot een zeeklimaat heeft een landklimaat (continentaal klimaat) extreme temperaturen in zomer en winter.
Landklimaat komt voor in gebieden die ver landinwaarts liggen bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten etc. Hierdoor word matigende invloeden van oceanen zeer klein zijn. Het makkelijk opwarmen en afkoelen van de relatief droge landoppervlakken veroorzaakt de extreem hoge temperaturen in de zomer, en extreem lage in de winter.

Gematigd klimaat

Een gematigd klimaat word gekenmerkt door gemiddeld over een jaar gemeten, vochtig klimaat, met relatief gematigde temperaturen. Gematigde klimaten hebben duidelijke seizoenen desondanks zijn de temperatuurverschillen tussen de winter en de zomer zijn niet extreem groot. Een gematigd klimaat de gemiddelde maandtemperatuur van de koudste maand tussen -3 °C en 18 °C en heeft ten minste één maand per jaar een gemiddelde temperatuur van 10 °C of meer.

Golfstroom

De Golfstroom is een snelle, krachtige warme stroming in de oceaan. De naam van de stroom afgeleid is van de oorsprong van de Golfstroom, de Golf van Mexico. Een van de stromen die Golfstroom voed is de Antillenstroom.
De Golfstroom volgt de oostelijke kust van Noord Amerika. Vervolgens steekt hij als Noord-Atlantische stroom ter hoogte van Kaap Hatteras de noordelijke Atlantische Oceaan over en bereikt Europa ter hoogte van de Golf van Biskaje. Daarna stroomt hij verder naar het noorden via onder meer de Noordzee tot aan de Noordelijke IJszee en een deel gaat ook zuidwaarts via de Canarische stroom. De Golfstroom maakt deel uit van de thermohaliene circulatie.

Microklimaat

Als je op een kleine schaal een ander klimaat aantreft dan dat je op de basis van het klimaat zou verwachten spreek je over een microklimaat.

Binnenklimaat

De atmosferische omstandigheden in leefomgevingen zoals gebouwen en broeikassen noemen we een binnenklimaat.

 

Vrienden van Klimaat Onderzoek Nederland

Bezoek ook eens de websites van onze vrienden: