Wat is nou echt een Hollandse zomer?
Maar is dit wel realistisch in ons klimaat?
Nee, natuurlijk niet. Zo simpel is het antwoord op die vraag.
In ons zomerseizoen is het normaal dat het enkele dagen bakken en braden is bij 30° en meer maar is het evenzeer normaal dat er totaal verregende dagen zijn met temperaturen die de 20° helemaal niet halen!
Ook is het zo dat hoe meer je naar het oosten en zuiden van het land kijkt hoe meer kans op een warmere en drogere zomer dan in de Randstad of het noorden en de Wadden.
Dat valt heel logisch te verklaren door het feit dat deze streken verder van de zee af liggen en daardoor geen invloed ondervinden van de zeebries en bij een continentale stroming, ofwel wanneer de wind uit het oosten komt, ook sneller aan de beurt zijn met de warmere lucht die zich in de zomer gewoonlijk op het Europese vasteland bevindt.
Dat wil overigens niet zeggen dat het bij zo’n stroming automatisch koeler is aan zee, bij een voldoende krachtige wind uit het oosten heeft de zeebries weinig kans en blijft het zelfs op het strand makkelijk warm.
Het probleem is uiteraard dat in ons land de wind niet zo vaak uit het oosten, of het zuiden waait maar eerder de westelijke kant op zoekt.
Dat heeft te maken met de straalstroom, een zeer sterke wind op ongeveer 10km hoogte, die zich in onze streken ophoudt.
In de zomer ligt die over het algemeen wat ten noorden van ons, of kan helemaal afwezig zijn als er zich een heel sterk hogedrukgebied gevormd heeft dat zich boven ons bevindt, en is het dus ook bij een westelijke stroming prima vertoeven met temperaturen die makkelijk 20° of meer halen en waarbij het weerbeeld vriendelijk is met afgewisseld zon en wat wolken.
Maar wanneer die straalstroom zuidelijker uitkomt door een lagedrukgebied dat zich vormt ter hoogte van Scandinavië dan hebben we te maken met koeler weer, regen en wind.
Dit zorgt doorgaans voor veelal bewolkte dagen waarop toch wat ruimte is voor zon maar waar (onweers)buien evenzeer kunnen voorkomen.
Ook dit hoort thuis in onze zomer.
Je hoorde het de afgelopen weken wel meer: de zomer was er aan, het was te koud, het regende teveel,… Kortom, alles ging mis tijdens de vakantiedagen.
Als we er de statistieken van het KNMI bij halen dan zien we nochtans dat juli 2016 met een temperatuur van 18.4° boven het gemiddelde zat.
Het was dus een redelijk normale juli maand in De Bilt, de referentie voor het KNMI. Uiteraard betekent dit niet, dat er lokaal niet veel meer of minder regen gevallen is en dat het in Maastricht warmer was, terwijl Twente dan weer koeler was.
Wat heeft augustus in petto?
Dat is heel moeilijk te voorspellen, maar ik ga er vanuit dat er nog genoeg mooie dagen aankomen waarop het te warm gaat zijn om onder een dekbed te slapen. Hopelijk is dat een geruststelling voor de meeste mensen!