Wat is de beste manier om je dak te isoleren?
De afgelopen 20 jaar zijn de 10 warmste jaren ooit gemeten op onze aardbol. Dit jaar wordt waarschijnlijk het warmste jaar ooit gemeten. Dit betekent dat we ons bewust moeten zijn van de uitstoot van broeikasgassen en dit moeten terugdringen. Ook het verspillen van energie is iets dat we nog veel te vaak doen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u uw dak laten isoleren. Dit houdt de warmte in uw huis, waardoor u al snel energie bespaart, en dus ook het klimaat een handje helpt. De isolatie van het dak is een investering die u doorgaans al vrij snel terugverdiend. Door de grote energiebesparing is het daarom een zeer nuttige investering te noemen. Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren. We zullen ze hieronder kort uiteenzetten.
Dak van buitenaf isoleren
De beste manier om een dak te isoleren, is door de isolatie van buitenaf toe te passen. Doordat de isolatie van buitenaf wordt aangebracht, wordt de meeste warmte binnen gehouden en de meeste kou dan ook buiten gehouden.
Bij deze manier van isoleren wordt het materiaal aan de buitenzijde van het dakbeschot bevestigd. Het isolatiemateriaal dient dus onder de pannen te worden bevestigd, waardoor die pannen eraf moeten. Mocht het dak aan een renovatie toe zijn, dan is dit het uitgelezen moment om direct de isolatie aan te pakken.
Bij het van buitenaf isoleren van het dak zijn er eigenlijk twee varianten te bedenken. Allereerst kan er materiaal onder de pannen worden gespoten. Dit materiaal vult dus de ruimte op tussen het dakbeschot en de pannen.
De andere vorm is waarbij de pannen echt allemaal worden verwijderd en er isolatieplaten op het dakbeschot worden gemonteerd. Hierdoor wordt het dak een paar centimeters hoger, wat bij het inspuiten van isolatiemateriaal niet het geval is.
Dak van binnen af isoleren
De andere manier om een bestaand dak te isoleren, is door de isolatie aan de binnenzijde van het dak te bevestigen. Dit is de meest gekozen manier van isoleren doordat deze manier eenvoudiger en dus sneller uit te voeren is, wat uiteraard terug gezien kan worden in het kostenplaatje.
Bij het isoleren worden allereerst alle kieren gedicht. Op die manier wordt het huidige dakbeschot luchtdicht gemaakt. Daarna wordt tegen het dakbeschot aan de binnenzijde isolatiemateriaal geplaatst. Vaak worden hiervoor dekens van glaswol geplaatst. Om het geheel netjes af te werken, worden er hierna gipsen platen tegen het materiaal aan bevestigd. De zolder ziet er dan weer piekfijn uit en kan zo bewoond worden!
Deze laatste mogelijkheid van isoleren is voor de handige klusser de beste methode. Het grote voordeel is dat de pannen niet van het dak hoeven en dat er van binnenuit gewerkt kan worden. Het dak hoeft dan dus niet beklommen te worden.
Let wel goed op dat het isoleren op de juiste manier geschiedt. Bij onjuist isoleren van het dak kan er schimmelvorming optreden doordat er soms wel vocht binnen kan komen, maar het niet meer kan luchten.
Alleen de vloer?
Een derde optie is nog om enkel de vloer van de zolder te isoleren. Dit zou een optie kunnen zijn wanneer de zolder zelf nauwelijks gebruikt wordt en zal worden, of wanneer de zolder om wat voor reden dan ook heel lastig te isoleren is. Houd er echter wel rekening mee dat de zolder dan wel goed afgesloten moet zijn; wanneer er alsnog warmte naar boven kan – via bijvoorbeeld het trapgat van de trap naar de zolder – dan is het isolerende effect snel weer teniet gedaan.