In 5 stappen je huis duurzaam verbouwen
Je huis verbouwen kan je veel voordelen opleveren. Eén van de trends van de laatste jaren is om op een duurzame manier te verbouwen. Wel is duurzaam verbouwen op allerlei manieren op te vatten. Soms wordt het woord duurzaam verkeerd gebruikt.
Wat is duurzaam verbouwen?
Wanneer is iets nou echt duurzaam? Welke stappen kan je ondernemen zodat je bij een verbouwing daadwerkelijk kan spreken over duurzaam? Buiten het feit dat duurzaam ineens ‘in’ is, zorgt de term nog steeds voor verwarring en onduidelijkheid. De kern van het begrip duurzaam is dat er een minimum aan energie wordt gebruikt tijdens het produceren en het gebruik. Dit geldt dus ook voor een verbouwing. Duurzaam bouwen kenmerkt zich door het gebruik van gezonde materialen die zorgen voor een goed binnenklimaat. Hoge kwaliteit en waardevaste gebouwen zijn daarbij belangrijk.
Vijf stappen naar een duurzame verbouwing
Hoe kan men zelf aan de slag om zijn of haar huis op een duurzame manier te verbouwen? Dit zullen wij tijdens dit artikel in 5 heldere stappen duidelijk maken:
1. Zorg voor een overzichtelijke planning
Om je woning duurzaam te verbouwen is een goed onderbouwd plan essentieel. Het uitgangspunt is om te focussen op de kenmerken van je bestaande woning. Waarbij jouw wensen centraal staan bij de verbouwing. De materiaalkeuze, de indeling van de ruimtes, de lichtinval, opbouw van gevel en wanden zijn allerlei factoren die samen zorgen voor een goed geheel. Op internet is veel informatie te vinden. Toch is het raadzaam om je echt te focussen op een totaalplan zodat je optimaal gebruik maakt van de voordelen die ecologisch bouwen biedt.
2. Maak gebruik van de zon
Passieve zonne-energie is een goede manier om op een natuurlijke wijze de warmte van de zon optimaal te benutten. Laat de zon binnenkomen in de herfst en winter om je woning op te warmen. In de zomer houd je hem buiten de deur. Met een paar simpele maatregelen bereik je snel resultaat. Pas aan de zuidzijde van je woning meer glas toe. Houd de gevel aan de noordzijde, de kant waar geen zoninval is, zo dicht mogelijk. Doe dat op zo’n manier dat je in de zomer weinig last hebt van directe zoninval. Dat kan met een dakoverstek of veranda aan de zuidkant. Buitenzonwering zoals rolluiken, lamellen of jaloezieën zijn mogelijk voor alle gevels. Een groen alternatief zijn bladverliezende bomen zoals Leilindes. Voor de zonneschijn en schaduwval rond je huis kun je op zonnegrens.nl een indicatie krijgen.
3. Zorg voor een goede isolatieschil rond het huis
Goede isolatie houdt de warmte binnen. En vormt een bescherming tegen de kou van buiten. Kijk eens of je de gevels, begane grondvloer en het dak (of de zoldervloer) beter kan isoleren. Een egale schil met een gelijke isolatiewaarde is van belang om vochtproblemen te voorkomen. De isolatie waarde voor wanden, vloer en dak wordt meestal aangegeven met een Rc-waarde. Een hoge Rc-waarde staat voor een betere isolatie. Een Rc waarde rond de 5-6 is de meest gunstig qua prijs-kwaliteit verhouding. Let op met ramen! Ramen vormen een groot gat in de isolatieschil. Gebruik daarom glas met een goede isolatiewaarde. Isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Des te lager de waarde, des te beter het glas isoleert.
4. Verminder je elektriciteitsgebruik
Door bewust en dus zuinig om te gaan met elektriciteit woon je duurzaam. Net als bij je bankrekening is een goed inzicht in je verbruik essentieel om controle te krijgen. Zo werkt het ook bij elektriciteit. Meet daarom geregeld je energieverbruik. Bouw tijdens je verbouwing mogelijkheden in om bij te kunnen houden wat het geschatte energieverbruik is.. Door het benutten van daglicht, energiezuinige verlichting zoals LED en energiezuinige apparaten verlaag je het gebruik van elektra drastisch. Doe het licht uit, haal opladers uit het stopcontact en schakel apparaten uit in plaats van ze standby te laten staan. Het scheelt veel in je energieverbruik.
5. Duurzame en natuurlijke materialen
Maak gebruik van duurzame materialen tijdens de verbouwing, zoals:
– hout
– constructiehout
– leem
– isolatiemateriaal
Lenen voor een verbouwing
Huizenbezitters hebben het nadeel dat zij hun woning zelfstandig moeten onderhouden. Een keuken of douche moet eens in de tijd vervangen worden, en dat kost geld. Wanneer je gespaard hebt, zal het financieren geen probleem zijn. Wie geen voldoende eigen middelen heeft, zal een tweede hypotheek moeten nemen of geld lenen voor een verbouwing. Om geld te lenen voor een verbouwing is het verstandig om eerst te beginnen met een lening vergelijken. Zo ontstaat er meer inzicht in de kredietverstrekkers en gemiddelde rentekosten.