De voordelen van zonne-energie

De laatste jaren stappen veel mensen over op zonne-energie. Veel mensen twijfelen nog om over te stappen op zonne-energie. Om u een beter beeld te geven over zonne-energie hebben wij de voordelen op een rijtje gezet.

Milieuvriendelijk

Zonne-energie is zeer milieuvriendelijk. Het is een natuurlijke bron wat onder andere inhoudt dat er geen CO2 wordt geproduceerd. Bij de productie van stroom uit het elektriciteitsnet gaat 60% van de energie verloren. Bij zonne-energie gaat bijna geen energie verloren en dat is goed voor het milieu.

Onderhoudsarm

Zonne-energie is onderhoudsarm. Dat betekent dat je er niet veel onderhoud aan hoeft te doen. Dat komt doordat er geen bewegende delen in de installatie zitten. Wel is het belangrijk dat het oppervlak van de zonnepanelen schoon blijft voor een optimaal resultaat. Maar zelfreinigende coatings zorgen ervoor dat het oppervlak door bijvoorbeeld regen wordt schoongemaakt.

Stil

Zonne-energie maakt bijna geen geluid. Het enige geluid dat er ontstaat is van de koelvin van de omvormer. De omvormer wordt in de meeste gevallen op een plaats gemonteerd waar dit geluid niet storend is. Ook draait de koelvin niet als er geen stroom wordt opgewekt. Dus als er ’s nachts geen stroom wordt opgewekt is er geen geluid.

Duurzaam

Zonne-energie is duurzaam. Er is al ongeveer 50 jaar ervaring op het gebied van zonne-energie en is daardoor een bewezen technologie. Het resultaat hiervan is dat de installaties die tegenwoordig worden gemaakt 35 tot 40 jaar meegaan. In die tijd heeft u normaal gezien uw installatie terugverdient en ruime winst gedraaid.

Waardestijging woning

Door het aanbrengen van zonnepanelen aan uw huis stijgt uw woning in waarde. Zonne-energie geeft een lager energieverbruik via het elektriciteitsnet. Dit kan ertoe leiden dat uw woning een beter energielabel krijgt.

Overal toepasbaar

Zonne-energie is overal toepasbaar, zolang er maar licht is. Zonne-energie systemen zijn systemen met een accu en daardoor veel ingezet op locaties waar geen elektriciteit is. Deze vorm van energie is onder andere op boten, campers, caravans, straatverlichting erg populair.

Geld besparen

Het grootste voordeel van zonne-energie is dat het u op termijn geld bespaart. De aanschaf is aardig duur maar u verdient de aanschaf terug. Wanneer u geld gaat besparen is afhankelijk van de terugverdientijd van de installatie. De terugverdientijd is in iedere situatie anders.

Is het voor u niet mogelijk om zelf aan de slag te gaan met zonne-energie? Verschillende energieleveranciers leveren zonne-energie of energie uit andere duurzame bronnen zoals windenergie. Energie vergelijken is daarom verstandig.

Kosten

Zonne-energie wordt door zonnepanelen opgewekt. Deze panelen zijn helaas niet bepaald goedkoop. Je moet ze dan ook echt zien als lange termijn investering. De kosten variëren nogal omdat deze afhankelijk zijn van de samenstelling van het huishouden, het merk en het oppervlakte. Doorgaans ben je tussen de 5.000 en 15.000 euro kwijt. De meeste mensen hebben een dergelijk bedrag niet zo direct voor handen. Indien je tot deze groep behoort, kun je overwegen een lening af te sluiten voor zonnepanelen. Mocht het zover komen, dan is het raadzaam om meerdere aanbieders gronding met elkaar te vergelijken. Let op de hoogte van de rente, de looptijd en de bijkomende kosten bij een eventuele vervroegde aflossing.