Duurzamer leven met groen gas

Denk je er al een tijdje over na hoe je kunt bijdragen aan een schonere wereld, maar weet je niet zo goed hoe? Wil je echt een groot verschil maken, dan is dat ook niet zo gemakkelijk. Je zou kunnen overstappen op een ander eetpatroon, maar misschien is je dagelijkse lapje vlees je wel te dierbaar. Je kunt je woning ook volledig over laten gaan op elektrisch verwarmen, koken en douchen, maar dat is wel weer heel rigoureus. Bovendien is dat voor veel woningen best lastig en is de investering die je moet doen een forse.

Maar heb je al eens nagedacht over groen gas? Overstappen op groen gas is een fantastisch alternatief om toch de CO₂-uitstoot van je woning te beperken. En dat zonder veel moeite!

Wat is groen gas?

Simpel gezegd: groen gas is gas dat is geproduceerd op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Dat betekent dat het bijvoorbeeld wordt geproduceerd door het vergisten of vergassen van biomassa als mest, bermgras, GFT of restafval. De manier van produceren, dus zonder methaan, maakt het een duurzaam en CO₂-neutraal alternatief voor aardgas.

Hoe stap je over op groen gas?

Klinkt leuk allemaal, maar hoe stap je dan over op groen gas? Eigenlijk is het heel simpel, want je hoeft niet eens je contract op te zeggen bij je huidige energieleverancier. Het splinternieuwe initiatief van Vergroenjegas.nl begeleidt je graag bij het aanschaffen van zogenaamde groen gas certificaten. Bovenop je huidige contract kun je je gasverbruik omzetten naar bijvoorbeeld één jaar groen koken, douchen of stoken.

Hoe werkt dat dan precies?

Door het kopen van één van de producten van Vergroenjegas.nl koop je een certificaat van een Nederlands groengasproducent. Het groene gas wordt in het gasnetwerk vermengd met normaal grijs gas en gaat vervolgens naar de afnemers toe. Door zo’n certificaat aan te schaffen zorg je er dus voor dat er meer CO₂-neutraal gas het gasnetwerk in stroomt. Tot voor kort was dit voor consumenten niet mogelijk, maar tegenwoordig kan iedereen op deze manier bijdragen aan een betere wereld.
Overgaan op groen gas is dus niet alleen hartstikke eenvoudig, je maakt er ook echt een verschil mee.