Neem een ecologisch adviesbureau in de hand!

Het kan soms een gezellige boel zijn in je achtertuin. Een lucht vol met kleurrijke vlinders en zoemende bijen, om maar niet te spreken van de tientallen uitvliegende mieren die in het juiste seizoen menig achtertuin plagen. Een tuin met water zal talloze kikkers en padden hebben zien langskomen, en in een tuin aan de bosrand zullen ook snel vosjes en wie weet zelfs dasjes te zien zijn. Misschien heeft er een vogel zijn nest gebouwd in de boom, of komt er in de avondschemering vaak een vleermuis tevoorschijn. Zelfs in de stad krioelt het van het leven: egels die snuffelend tussen de bladeren hun voedsel zoeken, muisjes die dapper de buurtkat trotseren, en konijntjes die het lege veld in de buurt hun thuis noemen.

Jouw thuis is hun thuis – het is een beestenboel rondom je huis!

Want dat is het voor die beestjes net zo veel als het voor jou is: hun thuis. Een thuis dat ze graag zo min mogelijk verstoord zien, waar ze het liefst gewoon hun gangetje kunnen gaan zonder dat iemand ze lastig valt. Dit kan soms ingewikkeld te regelen zijn, zeker als je niet weet welke dieren er rond je huis leven en hoe je het best met ze kan samenleven.

Raad van een ecologisch adviesbureau

Gelukkig zijn er organisaties die daarmee kunnen helpen: ecologische adviesbureaus. Een ecologische adviesbureaus kan je voorzien van ecologisch advies op maat, en je zo helpen het natuurlijke leefklimaat van de buurt dieren zo min mogelijk te verstoren. Zo kan een ecologisch adviesbureau bijvoorbeeld een ecologische quickscan voor je uitvoeren, wat nodig is als je jouw huis wilt verbouwen of een nieuw huis wilt bouwen. Een ecologische quickscan helpt met het uitvinden welke dieren en planten er in de buurt voorkomen. Het adviesbureau kan je daarna adviseren over hoe die het best beschermd kunnen worden, en hoe je die het minst kan verstoren tijdens de bouwwerkzaamheden. Daarnaast kunnen ze specifieke onderzoeken doen naar een bepaalde diersoort, mocht dit nodig zijn. Hiermee kan uitgebreider uitgevonden worden wat de precieze situatie is, waarna er nog beter rekening kan worden gehouden met de verschillende dieren rondom het huis. Kortom, een ecologisch adviesbureau is onmisbaar, zeker tijdens een het (ver)bouwen van een huis!