Energie besparen? Laat dubbel glas in je huis plaatsen

Energieverspilling is een probleem waar de meesten van ons helaas nog dagelijks aan bijdragen. Het licht in je slaapkamer aan laten terwijl je in de woonkamer bent, de televisie die continu op standby staat of een centrale verwarming die overuren draait… Klinkt herkenbaar, niet? Uiteindelijk willen de meesten van ons heus wel meer energie besparen – al was het alleen voor de financiële winst – maar de vraag blijft vaak: hoe? Een hele gemakkelijke en duurzame oplossing is het laten plaatsen van dubbel glas

Een lagere energierekening en een lekker warm huis dankzij dubbel glas

De reden dat dubbel glas in je huis onmisbaar is wanneer je energie wilt besparen, is de isolerende werking van dit type glas. Hoe dat precies zit? Dubbel glas bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, standaard uit twee glasplaten. Tussen die platen bevindt zich lucht of edelgas, en daardoor wordt de warmte in huis beter vastgehouden.

Een bijzonder type dubbel glas is zogenaamd HR glas (Hoogredementsglas). Deze glassoort is voorzien van een speciale metaalcoating, aangebracht aan de binnenkant van een van de glasplaten. De coating heeft als doel het reflecteren van warmtestraling zodat deze niet verloren gaat. Om te bepalen hoe isolerend een bepaald soort HR++ dubbel glas is, kijken we naar de zogenaamde U-waarde. Hierbij geldt dat hoe lager de waarde is, hoe meer energie je kunt besparen. De U-waarde geeft namelijk aan hoeveel warmte, uitgedrukt in Watt, verloren gaat door een vierkante meter glas.

Wanneer je dubbel glas in je huis laat plaatsen, zal er automatisch meer warmte binnen gehouden worden zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Als gevolg kun jij de centrale verwarming een tandje lager zetten zonder dat het in huis merkbaar kouder wordt. Op die manier bespaar je jaarlijks flink wat energie en daarmee draag je toch mooi een steentje bij aan het milieu!