Hoe de cv-ketel bijvullen & ontluchten
Het bijvullen en ontluchten van de cv-ketel in huis is relatief eenvoudig. Je kunt er zodoende voor kiezen om deze klus zelf uit te voeren! In dit artikel vertellen we je hoe het bijvullen en ontluchten van een cv-ketel in z’n werk gaat. Mocht het je niet lukken om de cv-ketel bij te vullen, dan is het raadzaam om een CV ketel installateur in te schakelen voor hulp.

Stap 1: cv-ketel laten afslaan
Om te beginnen is het belangrijk dat de cv-ketel afgeslagen is. Dit doe je door de temperatuur in huis naar beneden bij te stellen. Waar de thermostaat normaal op 19 graden Celsius staat, kun je deze nu naar bijvoorbeeld 13 graden Celsius draaien.

Stap 2: vulslang aansluiten en vullen
Nu de cv-ketel afgeslagen is, kun je de vulslang op de waterkraan aansluiten. Vul de slang vervolgens met kraanwater uit de waterkraan en bevestig de andere zijde van de slang aan de vulkraan. De vulkraan bevindt zich logischerwijs rond de ketel of het expansievat.

Stap 3: de cv-ketel bijvullen met water
Het is tijd om de cv-ketel te vullen! Zet hiervoor eerst de waterkraan open en vervolgens de vulkraan van de cv-ketel. Houd de barometer op de cv-ketel in de gaten, om de kranen op tijd te kunnen sluiten. De drukmeter moet een druk van circa 1.8 bar aangeven. Eventueel kun je in de handleiding van je cv-ketel opzoeken wat de precieze druk moet zijn.

Stap 4: sluit de vulslang af
Op het moment dat de druk op de cv-ketel groot genoeg is, kun je eerst de vulkraan afsluiten. Sluit vervolgens ook de waterkraan af en laat het overgebleven water in de vulslang wegstromen in een emmer of gootsteen.

Stap 5 zorg dat iedere radiator ontlucht is
Tot slot is het belangrijk om de verschillende radiatoren in huis te ontluchten. Het water wat je aan de cv-ketel toegevoegd hebt, kan ertoe geleid hebben dat er zuurstof in de leidingen is gekomen. Dit zal het rendement van de cv-ketel verlagen. Het ontluchten van de radiatoren doe je met een klein radiatorsleuteltje. Dit zal een kort, sissend geluid veroorzaken.