Stroom, we gebruiken het allemaal. Het kost ons iedere maand of jaar geld. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat we niet zonder kunnen, maar hoe kunnen we er toch voor zorgen dat we minder gebruiken? Zodat we onze kosten kunnen besparen en ook nog eens aan meedenken aan een betere samenleving. Je leest hier hoe je zorgt voor minder stroom verbruik in huis.

Binnen in je woning

Binnen in huis gebruiken we dus de hele dag door stroom. Oftewel je binnenklimaat. Zo hebben we de kachel aan, de tv, we douchen, koken, hebben licht nodig en ga zo maar even door. Dit allemaal kost een hoop geld. Daarvoor is iets bedacht. Namelijk plafondverwarming of vloerverwarming. Dan kan je denken wat maakt dat dan uit. Nou plafondverwarming of vloerverwarming warmen de kamer op en hierdoor verlies je geen warmte. Zo hoef je de kachel dus een stuk minder hoog te zetten. Dit scheelt je dus aan het einde van het jaar een hoop geld, maar het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Dit is een van de dingen die je kunt doen, maar er zijn er nog meer.

Waarom moeten we stroom minderen

Nou hoef je natuurlijk niet verplicht te minderen in je stroom verbruik. De redenen om dit te doen is om je kosten te besparen. Daarnaast werkt je mee aan een betere samenleving door minder stroom te verbruiken. Dit is namelijk een stuk beter voor het milieu. Naast verwarming zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om het milieu te verbeteren. Denk hierbij aan biologisch voedsel. Minder plastic. Maar ook minder water gebruiken, door bijvoorbeeld minder lang te douchen. Een nieuwe verwarming is dus een grote verandering, maar ook met kleine dingetjes kun jij het milieu verbeteren. Zo kunnen we samen de samenleving verbeteren en denken om het milieu. Dan komen we ook gelijk aan bij het tweede puntje om je stroom te verminderen. Douche eens wat korter. Draai geen wasjes voor een broek. Let dus bij alles wat je doet op de mate waarin je het doet. Dit kan een hoop schelen.