Wat kosten zonnepanelen?

Bent u benieuwd naar de kosten van zonnepanelen? Houd er rekening mee dat de kosten van het totale PV-systeem en de installatie gemakkelijk op kunnen lopen tot € 3.000,- of meer bij zon 10 zonnepanelen. U doet hiermee een investering die u vervolgens terug gaat verdienen door zelf energie op te wekken.
Door te besparen op uw energierekening verekend u de de kWh prijs met het door u zelf opgewekte kWh, maar u kunt aan de andere kant ook energie terug leveren aan het net, waardoor u dit kunt salderen ten opzichte van uw verbruik.

Materiaal en installatie

De kosten voor zonnepanelen bestaan uit een gedeelte voor de daadwerkelijke panelen, maar er komt meer bij kijken. U dient bijvoorbeeld rekening te houden met de montage set die u nodig heeft, net als de console en de bekabeling. Verder heeft u een omvormer nodig om de gelijkstroom om te kunnen zetten naar wisselspanning. Wat dat betreft heeft u een aantal verschillende onderdelen nodig en brengt ook de installatie kosten met zich mee.
Tel alles bij elkaar op, om op die manier te bepalen wat de kosten van zonnepanelen zijn. Met behulp van een berekening voor de terugverdientijd kunt u nagaan hoe lang het duurt, voordat u de investering heeft terugverdiend.

Financiering van zonnepanelen

Wilt u de grote investering op dit moment niet doen, maar wilt u aan de andere kant wel gebruik maken van de voordelen van zonnepanelen? Dan is het wellicht een goed idee om deze te financieren. U betaalt dan een vast bedrag per maand om gebruik te kunnen maken van de zonnepanelen, terwijl u het aankoopbedrag niet in 1x hoeft te betalen.
Wat dat betreft kunt u profiteren van de energie die u zelf op gaat wekken, zonder dat u hier enkele duizenden euro’s in hoeft te steken.