Sochi: een apart klimaat in Rusland

Sochi, of Sotsji in het Nederlands, is waarschijnlijk bekend bij de meeste mensen als de gaststad van de Olympische Winterspelen van 2014. Het is gelegen in het zuidwesten van Rusland, vlakbij de Zwarte Zee. Ten noorden en oosten van de stad ligt het Kaukasusgebergte. De stad heeft een warm landklimaat maar sommigen durven ook wel eens spreken van een (vochtig) subtropisch klimaat.

Winters in Sochi

Palmbomen in de sneeuw

Palmbomen in de sneeuw
Bron: Wikitravel

De winter duurt van december tot en met maart, net zoals bij ons dus. Daarvan is gemiddeld gezien januari de koudste maand met een daggemiddelde dat 6.1°C bedraagt. Ter vergelijking: in De Bilt is het langjarig gemiddelde in januari 3.1°C. In januari is er ook de grootste kans op winterse perikelen met enkele sneeuwdagen in de stad maar overwegend valt de neerslag als regen. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 23.5°C en de laagste -13.4°C. Gemiddeld heeft men amper 2 dagen per jaar waarbij de temperatuur onder het vriespunt duikt. Geen wonder dus dat men Sochi ook wel eens de Russische Rivièra noemt. Door de overwegend oostelijke stroming zijn de temperaturen wel wat lager dan die aan de Franse Rivièra.
De winters in de bergen rond Sochi zijn uiteraard wel kouder en sneeuwrijk door de hoogte van de Kaukasus. Het is dan ook een perfect oord voor een wintervakantie voor de rijke Rus.

En de zomer?

De zomers zijn lang en warm, van mei tot en met oktober zijn de gemiddelde maximumtemperaturen boven de 20°C, maar ook november doet nog vrolijk mee aan een nazomertje met maxima die boven de 15°C liggen. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. Augustus is net koploper met een gemiddelde maximumtemperatuur van 27.9°C. Ook de nachten blijven warm: 20°C is eerder regel dan uitzondering. Tel daarbij ook nog eens een relatieve luchtvochtigheid die rond de 80% ligt en dan weet je dat een goeie airco geen luxe is. De Zwarte Zee heeft tijdens de zomermaanden een gemiddelde temperatuur tussen de 23 en 24°C. De Russen vieren dan ook graag hun vakantie aan de kust van Sochi.
Sochi Beach

Sochi Beach
Bron: Wikipedia

Sochi is dus echt een stad met een uniek klimaat in Rusland waar de meeste andere gebieden toch een veel extremer klimaat hebben met lange, ijskoude winters en kortere maar verschroeiende zomers.