Veel huishoudens niet voorbereid op stroomuitval

Gek eigenlijk. We zijn tegenwoordig steeds afhankelijker van internet en telefoon, maar toch zijn wij als Nederlanders slecht voorbereid op stroomuitval. Agentschap Telecom deed hier uitgebreid onderzoek naar. We blijken ons slecht bewust te zijn van de gevolgen van stroomuitval, terwijl ze veel gevolgen hebben. Toch zijn er ook goede oplossingen om door te kunnen werken tijdens stroomuitval.

Hoe vaak en hoe lang komt stroomuitval voor in Nederland?
Per jaar hebben ongeveer 35.000 huishoudens te maken met een stroomstoring die langer dan twee uur duurt. Vaste telefonie, televisie en internettoegang vallen op het moment van zo’n storing uit. De gevolgen zijn hinderlijk voor consumenten, maar hebben nog meer consequenties voor mensen die thuis werken. Voor mensen met een bedrijf aan huis geldt dat de administratiesystemen, de beveiligingssystemen en het betalingsverkeer uit kunnen vallen.

Wat kan je doen om problemen te voorkomen tijdens stroomuitval?
De uren tijdens stroomuitval zijn goed te overbruggen, als je weet hoe. Zeker als je veel thuis werkt is het handig om voorbereid te zijn. De volgende tips maken stroomuitval makkelijker:
• Zorg voor een extra mobiele telefoonaansluiting bij een andere aanbieder.
• Gebruik een ‘dual SIM’ telefoon, ook dan heb je twee aanbieders.
• Zorg voor voldoende batterijen in huis, veel apparaten werken (ook) op batterijen.
• Schaf een powerbank aan en zorg er altijd voor dat deze voldoende opgeladen is. Een powerbank kan computers en telefoons een paar keer opladen.
• Zelf stroom opwekken met zonnecellen (deze moeten dan wel afgesloten worden van het publieke net en eventueel worden voorzien van batterijen). Vergelijk hier zonnepanelen aanbieders.
• Eventuele werkzaamheden voortzetten op een andere locatie.
• Veel laptops werken ook op een accu of batterijen.

Hoe kom jij de dag door zonder stroom?
Natuurlijk blijft een stroomstoring altijd vervelend. Agentschap Telecom heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van telecommunicatie en stroomstoringen, maar ook veel andere apparaten in je huis vallen tijdelijk uit. Vooral een uitvallende koeling en vriezer worden als vervelend ervaren tijdens een stroomstoring.
Door zelf stroom op te kunnen wekken, of voldoende powerbanks in huis te hebben kan je de gevolgen van stroomuitval beperken. Met name internet en telefoon zijn voor veel mensen onmisbaar en juist daar zijn relatief simpele oplossingen voor. Je bent met internet en een (mobiele) telefoon in elk geval bereikbaar en op de hoogte van eventueel nieuws.