Waar blijft het herfstweer?

Iedereen zal ondertussen al gemerkt hebben dat het weer over het algemeen zeer rustig is.
De afgelopen 2 maanden zaten we vaak onder een hogedrukgebied dat er voor zorgde dat het droog bleef en de wind zich rustig hield. Maar wat is de reden hiervoor?

In de herfst zwengelt normaal gezien de polar vortex aan boven de Noordpool.
Dit is een groot lagedrukgebied dat zich daar op houdt en er door het temperatuurverschil tussen de pool en de evenaar voor zorgt dat er een westcirculatie op gang komt.
Die voert vanaf de Atlantische Oceaan depressies naar ons met de bijbehorende regen en wind.

archivesnh-2014-12-15-0-0
archivesnh-2010-12-15-0-0
Wat er de afgelopen maanden dan aan de hand was is het volgende: door een zwabberende jetstream (ook wel meridionale stroming genoemd) op de Atlantische Oceaan werd er warme lucht richting het Noordpoolgebied getransporteerd.
Dit zorgde ervoor dat er in plaats van een groot lagedrukgebied, daar hogedrukgebieden konden ontwikkelen die de lage druk uit elkaar duwde.
Deze kwamen dan voor ons net op de juiste (of verkeerde zo je wil) plaats te liggen en zo kon hoge druk zich ontwikkelen in onze nabijheid.

Dat betekende niet altijd dat we te warm weer voor de tijd van het jaar kregen.
In september was he weliswaar wel warmer dan gemiddeld, maar in oktober zaten we over de hele maand gezien bijna 1 graad onder normaal.

De invloed van die hoge druk zorgde er namelijk ook voor, dat de lucht die aangevoerd werd voornamelijk uit oost-noordoostelijke hoek kwam. Deze tijd van het jaar staat continentale invloed op ons weer meestal garant voor rustig maar fris weer met soms een venijnige, koude, wind.

Het is trouwens ook niet zo dat hoge druk betekent dat het zonnig is.

 

Zoals we ook wel gemerkt hebben was het op vele dagen grijs en nevelig met soms ook mist in de nacht en ochtend.
De reden hiervoor is onder andere doordat de zon overdag niet sterk genoeg meer is om door de bewolking, nevel of mist, die ’s nachts door de uitstraling en stilstaande lucht gevormd, heen te branden
De weercomputers hebben alle moeite met het voorspellen van de volgende dagen weken.
Het zou zomaar kunnen dat we een langdurige westcirculatie gaan krijgen met de nodige regen en wind maar evenzeer dat het patroon van de afgelopen maanden zich herhaalt.
27230501431_87a6b61b2d_b

 
Het is echter ook niet omdat we nu geen onstuimig herfstweer beleven dat we dat helemaal overslaan. Zoals iedereen in de lage landen wel weet kunnen we nog tot diep in de lente te maken krijgen met Atlantische depressies.
Ons weer wordt namelijk nog steeds op de Oceaan gemaakt en niet in het noorden of oosten.

Maar laten we voorlopig vooral hopen dat Erben Wennemars deze winter niet uitgenodigd wordt door DWDD om te praten over een potentiƫle elfstedentocht.