Steeds vaker komt het voor dat we te maken hebben met extreem weer. Zomers worden warmer, stormen worden feller en er valt meer regen. Dit is het gevolg van de klimaatveranderingen waar men al decennia lang over praat. Dit zullen we in de toekomst steeds vaker gaan meemaken.
Veel mensen zijn bang tijdens onweer. Ze slapen niet voordat de bui voorbij is.
Ook dieren hebben hier last van. Zoals bijvoorbeeld onze huisdieren.

Terwijl wij tijdens hevig onweer soms bang zijn of ons niet erg veilig voelen heeft een hond hier nog veel meer last van. Hij hoort het donderen veel harder dan een mens. Honden voelen zich over het algemeen niet erg veilig en zijn onrustig. Sommige lopen rond door de kamer, andere beginnen te blaffen en het komt zelfs voor dat honden janken. Dit zijn tekenen van angst.

Wat kun je hier nu aan doen? Hoewel het heel natuurlijk is om het beest bij je op schoot te nemen, of er tegen te praten kan dit averechts werken. Je bevestigt op die manier dat hij terecht bang is. En op die manier zal dit gedrag telkens weer terugkeren tijdens een hevige onweersbui.

Wat veel beter helpt is om afleiding te zoeken voor je hond en hem min of meer te negeren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je hond een speurspelletje te geven. Hij zal dan druk bezig zijn om dit te vinden en het koekje uit zijn speeltje te krijgen en daardoor als het ware vergeten wat er om hem heen gebeurt. Hierdoor heeft je hond wat afleiding en zal hij niet bezig zijn met zijn angsten.

Als je je hond eenmaal zover hebt is het leuk om hem aan te moedigen terwijl hij op zoek is.
Dan heb je zelf ook wat afleiding en is het onweer zo voorbij!