Het renoveren van een dak is vaak een heel logisch gevolg van jarenlange blootstelling aan veel verschillende weersomstandigheden. Een dak krijgt namelijk veel te verduren. Van verschillende stormen, tot een flinke hittegolf. Na verloop van tijd is het dan nodig om je dak te renoveren. Je kunt dan voor kiezen om je huidige dak te renoveren of een heel nieuw dak aan te leggen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een Sedumdak & Groendak aanleggen. Dit is een dak dat begroeid is met sedum, ook wel vetplantjes genoemd. Er zijn verschillende voordelen van een sedumdak. Deze zullen in dit artikel worden toegelicht.

Bescherming en afvoering

Om te beginnen is de beschermende werking een van de grootste voordelen van sedumdaken. Sedumdaken houden de UV-straling tegen. Dit zorgt voor een grote vertraging van de veroudering. Naast dat UV-straling schadelijk is, spelen weersomstandigheden ook een grote rol bij de levensduur van een dak. Wanneer er een sedumdak wordt aangelegd, verkoelt dit het dak en de constructie. Dit zorgt voor een langere levensduur. Een ander voordeel is dat een sedumdak minder regenwater afvoer. De straten en riolering krijgen dus veel minder regenwater te verwerken. In veel gemeenten staat de waterafvoer onder druk, een sedumdak is dus een goede oplossing hiervoor.

Onderhoud en verkoeling

Een sedumdak heeft veel minder onderhoud nodig dan andere daken. De vetplantjes kunnen zichzelf namelijk goed onderhouden. Wel is het belangrijk om bepaalde zaken in de gaten te houden, zoals de afvoer, speciale voeding en hoge temperaturen. Af en toe heeft een sedumdak wel wat meer aandacht nodig bij deze zaken. Dit zal echter bijna nooit meer aandacht zijn dan bij een ander dak. Ten slotte zorgt een sedumdak voor verkoeling. Dit komt doordat beplanting veel minder warm wordt dan zwarte dakbedekking. De afkoelende werking van een sedumdak kan je wel tot 40% of meer kosten van je airco schelen.