Het is niet gek dat veel Nederlanders zich graag bevinden op het water. Dat is ook een van de redenen dat er veel boten worden gekocht en verhuurd. Het aanbod is enorm. Alleen weet jij wel welke verschillende soorten boten er allemaal zijn? En wat het verschil is tussen bepaalde boten. We gaan in dit blog een aantal verschillende soorten boten bespreken.

1. Zeilboot

Een zeilboot is eigenlijk een schip dat met behulp van zeilen wordt voortbewogen door de windkracht. In het verleden was een zeilboot een van de belangrijkste vervoersmiddelen voor het vervoeren van goederen en personen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten zeilboten. De ene is groter dan de ander, alleen het principe blijft hetzelfde. Voor veel Nederlanders is zeilen een hobby. De ene zeilt een dagje, de ander zeilt een aantal dagen en verblijft op de boot.

2. Motorboot (Yacht)

De officiële uitleg van een motorboot is ook wel; een boot die mechanisch wordt voortgedreven door middel van een motor. Een motorboot gebruik je vaak om te varen in stille kleine wateren. Lekker een dagje op de boot met een hapje en drankje. Voor het besturen van een motorboot heb je vaak een vaarbewijs nodig, dit garandeert ook de veiligheid voor de inzittenden. Je hebt veel verschillende motorboten, we kennen bijvoorbeeld de grote Yacht, maar ook de kleinere open motorbootjes.

3. Sloep

Een wel bekende boot. De sloep komt in vele vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan de reddingsloep die door de KNRM gebruikt wordt om mensen, die op het water in nood verkeren, te redden. De meeste mensen kennen een sloep doordat ze deze hebben gebruikt of gezien bij een pleziervaart. Vaak gebruik je dit soort boten om door de grachten te varen of door sloten. Dit is heerlijk om met vrienden te doen, wanneer het een dagje mooi weer is. Een echte aanrader.

4. Catamaran

Een catamaran is een boot waarbij de romp bestaat uit twee drijvende delen, voorzien van een buitenboordmotor. Benieuwd welke buitenboordmotor onderdelen er allemaal zijn? Met een catamaran kunnen er hoge snelheden behaald worden die met een iets normalere zeilboot niet gehaald kunnen worden. Voor de echte zeil liefhebber. De boot bestaat uit vele bootonderdelen.