Een aantal lezers van onze LED-berichten hebben scepsis geuit over de totale energiebesparing die LED-lampen beloven aan gebruikers. Dat LED lampen goed zijn voor het milieu wordt door vrijwel iedereen gezegd, maar is dat ook echt zo? In dit blog artikel kijken we naar de echte impact van led op het milieu, in vergelijking met traditionele verlichting.

LED lampen kunnen tot wel 25 keer langer mee dan traditionele verlichting. Dat komt simpelweg omdat ze meer branduren hebben, wat te danken is aan de andere techniek die gebruikt wordt. Led lampen branden niet door, zoals een oude gloeilamp. Maar hoe zit het met het productieproces? Er gaan verhalen rond over het kapot gaan van led lampen bij het productieproces, wat de efficiëntie hard omlaag zou halen. Dus, zijn led lampen wel echt zo zuinig?

Het snelle antwoord is: Ja. Led lampen zijn veel zuiniger dan traditionele verlichting.

Verschillende onderzoekers hebben een levenscyclus analyse gedaan van LED-verlichting , deze onderzoekers keken naar de benodigde materialen voor het produceren van led lampen, het proces, maar ook de werkomstandigheden. Wat bleek? De werkomstandigheden zijn vrijwel identiek, waardoor hier geen onderscheid gemaakt wordt. De materialen zijn ook grotendeels vergelijkbaar, wat dus geen verschil maakt tussen de twee typen lampen.

Het enige wat wél een verschil maakt is de techniek die in de lamp gebruikt wordt. Door de andere techniek, dat ervoor zorgt dat de branduren aanzienlijk meer zijn, is een led lamp veel zuiniger. Er zijn dus minder lampen nodig, wat bespaart op materiaal, werkuren en energie. Zo is een led lamp dus aanzienlijk zuiniger dan traditionele lampen.

Conclusie

Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat led lampen aanzienlijk zuiniger zijn dankzij de levensduur van de lampen. De materialen en het percentage van lampen dat werkt is gelijk en maakt dus geen verschil. Hiermee wordt gezegd dat led lampen het alternatief zijn en dat deze lampen een belangrijk onderdeel kunnen vormen in de toekomst bij het tegengaan van milieuvervuiling.