Aantal asbestslachtoffers neemt toe

Nederland houdt zich steeds meer bezig met het aanscherpen van regels en wetten op het gebied van asbest, maar is dit terecht? Het Instituut Asbest Slachtoffers ook wel IAS genoemd heeft aangegeven dat er in 2015 536 meldingen waren van asbestslachtoffers met longvlieskanker. In 2016 is dit aantal nog groter geworden. De teller stond op maar liefst 580 meldingen. De groei was door deskundigen al verwacht. Het duurt namelijk een hele lange tijd voordat mensen ook daadwerkelijk een ziekte krijgen van asbest.

Voor de jaren 80’ werd er nog veel gewerkt met asbest. De mensen van deze generatie komen nu op de deur kloppen bij het IAS voor hulp. Asbest heeft namelijk een latentietijd van ongeveer dertig tot vijftig jaar. Naast longvlieskanker, buikvlieskanker kunnen de asbestvezels ook zorgen voor borstvlieskanker. In Nederland overlijden per jaar ongeveer 500 mensen aan deze ziekte. Bij het verwijderen van asbest is het dan ook zeer belangrijk dat je dit uitvoert met veel precisie.

Asbest zorgvuldig verwijderen

Rijksoverheid is zoals gezegd erg kritisch geworden op de regels en richtlijnen bij het verwijderen van asbest. Zo zijn asbestdaken vanaf 2024 verboden, als je je hier niet aan houdt dan geldt er een boete. Dit is niet alleen bij bedrijven, agrarische bedrijven zo maar ook geldt het verbod voor particulieren. Rijksoverheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor het verwijderen van asbestdaken. Bij het aanvragen van deze subsidie moet je voldoen aan een paar eisen. Rijksoverheid hoopt doormiddel van de subsidie het aantal zonnepanelen te stimuleren. Niet voor niets is het aantal aanvragen naar asbestsanering dan ook flink gestegen.

Veel mensen schrikken als zij in hun eigen omgeving een bedrijf met asbestsanering specialisten te werk zien gaan. Een groot deel is afgezet met lint en er zijn de mannen of vrouwen bezig die een wit pak dragen als bescherming voor het asbest. Er heerst altijd een grote onduidelijk op het gebied van asbest. Er zijn namelijk verschillende asbestvezels. Je hebt hecht gebonden asbestvezels en losgebonden asbestvezels. Hecht gebonden asbestvezels zijn nauwelijks schadelijk als het in materiaal zit dat onbeschadigd is. Losgebonden asbestvezels zijn niet gebonden aan het materiaal zoals vloerzeilen en spuitasbest waardoor ze gemakkelijk vrij kunnen komen. De kans op gezondheidsschade is hierbij vele malen hoger.

Milieu Control voor professionele asbestsanering

Door de gevaren van asbest kiezen veel mensen ervoor om een gespecialiseerd asbestbedrijf in te zetten. Bij het verwijderen van asbest is het namelijk belangrijk dat er zo min mogelijk deeltjes vrijkomen die zich kunnen verspreiden. Het voordeel van een gespecialiseerd asbestbedrijf is dat zij zorgvuldig te werk gaan waardoor jij zeker weet dat het na verwijdering goed is.

Asbest is bijvoorbeeld te vinden in golfplaten en in daklei. Deze zijn vaak te vinden op daken van oudere schuren of huizen. Bij het vervangen van dit materiaal moet het dak natuurlijk weer worden voorzien met nieuw materiaal. Een gecertifieerd asbestverwijderingsbedrijf zoals Milieu Control verwijderd niet alleen het asbest maar werkt ook mee aan de dakrenovatie. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over de repartie en wordt deze ook professioneel uitgevoerd.