Duurzaam op vakantie gaan

Juist op vakantie word jou ecologische voetafdruk groter. Normalerwijze pak je de vliegtuig of ga je met de auto. Daarnaast eet je bij een all you can eat restaurant. Dat is natuurlijk hartstikke comfortabel, alleen help je de natuur niet meer een handje. Op een gegeven moment zitten wij zelf in de problemen. Recentelijk kwam in het nieuws dat vanaf 2050 een voedseltekort dreigt. En zo zijn er bijna dagelijks nieuwtjes over de klimaatverandering. Hoe zorg je ervoor dat je vakantie duurzaam blijft? In dit artikel lees je hoe!

Probeer zo veel mogelijk te delen

Tegenwoordig zijn er een heleboel organisaties die jou stimuleren meer te delen. Of dat nou een reistas is, een auto (blablacar), een boot (Barqto) of een huis (Airbnb); het is allemaal mogelijk!

Bewaar je waterfles

Probeer niet te veel water te verspillen. Zo kan je kleding heus wel twee keer dragen en hoef je niet te wachten tot dat de douche warm is. Dit soort dingen zijn thuis eigenlijk ook heel duurzaam.

Kies het juiste vervoersmiddel

Zoals je waarschijnlijk wel weet is vliegen ontzettend milieuonvriendelijk. Het schoonste manier van transport is toch de fiets. Kies je voor een bestemming verder dan huis? Dan is het toch niet zo’n goed idee om met de elektrische auto op pad te gaan. Weliswaar is het goed voor het milieu, maar in het buitenland is het goed zoeken naar een laadpaal. In het buitenland heb je ook vaak last van andere betaalmethodes. Een goede planning vooraf is een must.

Voor welke accommodatie ga jij?

Voordat je je reistas uitpakt is het slim om te kijken of de bestemming ecovriendelijk is. Google daarom op ‘camping milieuvriendelijk’ of ‘ecocamping’ en je vindt gegarandeerd een geschikte camping. Is je vakantie afgelopen? Je kunt er voor kiezen om je uitstoot te compenseren door bomen ergens anders te laten platen. Zo reis je volledig CO2-neutraal.