Dit artikel is eerder gepubliceerd op http://www.knmi.nl/

Klimaatverdrag krijgt groen licht van EU-parlement

De ratificatie door de EU van het klimaatakkoord van Parijs is vandaag met een overweldigende meerderheid goedgekeurd door het Europees Parlement. Daardoor kan het wereldwijde verdrag nog dit jaar in werking treden.

Met het klimaatverdrag zijn bijna 200 landen overeen gekomen de uitstoot van broeikassen tegen te gaan om de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celcius te beperken. In december werd in Parijs een akkoord bereikt.

Het verdrag kan in werking treden als 55 landen die opgeteld verantwoordelijk zijn voor minimaal 55 procent van de wereldijde uitstoot het akkoord hebben geratificeerd. Dat is nu het geval.

Leiderschap

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, is speciaal voor de ratificatieceremonie naar het parlement gekomen. Hij bedankte de EU daar voor ,,het getoonde leiderschap”.

Afgelopen vrijdag gaven de 28 EU-milieuministers al gezamelijk groen licht voor de ratificatie, nog voor alle nationale parlementen het verdrag hadden bekrachtigd. Nederland hoorde hier ook bij.

Bron: http://www.ad.nl/