Zonnepanelen zijn in veel gevallen een goed idee. Heb je asbest in je dak? Of vermoed je dit? Dan kan je niet zomaar zonnepanelen plaatsen. In dit artikel lees je hoe dit precies zit.

Mag je zonnepanelen plaatsen op een asbestdak?

Zonnepanelen mogen helaas niet op een asbestdak worden geplaatst. Er moet namelijk in het dak worden geboord om de zonnepanelen frame te monteren. Hierbij kunnen er asbestvezels vrijkomen.

De asbestvezels bevat schadelijke deeltjes en kan je natuurlijk binnen krijgen of het kan vrijkomen in de lucht.

Je mag ook geen werktuigen met een hoge snelheid gebruiken op een asbestdak. Bij het boren van de gaten in het dak wordt een boormachine gebruikt. Door die snelheid heb je geen goede controle over wat er vrijkomt tijdens het gebruik van het apparaat.

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Kleine hoeveelheden asbest kan je niet volledig vermijden. In de buitenlucht zitten namelijk ook asbestvezels.

Ga je echter klussen aan een asbestdak? Dan is de kans groot dat er veel asbest vrijkomt en er wel gevaarlijke situaties ontstaan.

Het inademen van grote hoeveelheden asbest verhoogt het risico op kanker aanzienlijk. Vooral in het buikvlies, longvlies of longen.

Hoe weet ik dat ik asbest in mijn dak heb?

Asbest zit gelukkig niet in standaard dakpannen. Asbest kan wel te vinden zijn in bijvoorbeeld golfplaten. Tot in 1980 werd er asbest in golfplaten verwerkt.

Golfplaten

Heb je golfplaten? Een makkelijke manier om te checken of er asbest in verwerkt is, is om te kijken of op de golfplaat een van deze letters staat. Is dit het geval? Dan zit er asbest in.

● NF
● CAF
● AT

Bitumen

Bitumen op platte daken bevatten soms ook soorten asbest. Als het bitumen voor 1994 is aangebracht, is er een kans dat er asbest in zit. Je kan het dan beter professioneel laten controleren.

Leiendak

Ook leiendaken die voor 1994 zijn gelegd, kun je het beste professioneel laten controleren. Je leiendak kan ook gewoon van leisteen zijn. Als dat het geval is zit er geen asbest in.

Laat het dak analyseren

Voordat je het asbest laat verwijderen, moet het onderzocht worden door een deskundig bedrijf. Dit heet asbestinventarisatie.

Blijkt er inderdaad asbest in je dak te zitten? Dan moet je in de meeste gevallen een bedrijf inzetten om het dak te verwijderen.

Hoe laat je een asbestdak verwijderen?

Als je je asbestdak wilt verwijderen, moet je eerst bij je gemeente een sloopmelding doen. De gemeente kan je dan vertellen of je het asbest zelf mag verwijderen of dat je het door een bedrijf moet laten doen.

Je mag onder bepaalde voorwaarden het asbestdak zelf verwijderen. Als je echter niet de juiste werkwijze, het juiste materiaal en de nodige kennis hebt, is het een te groot risico. Er zouden te veel asbestvezels in de lucht vrij kunnen komen.

Is er subsidie beschikbaar voor asbestverwijdering en plaatsing voor zonnepanelen?

Er is geen landelijke subsidie voor asbestverwijdering en ook niet voor zonnepanelen. Soms kan je wel subsidie krijgen via je gemeente of provincie.

Let wel op: deze subsidies gelden bijna altijd alleen voor bedrijven, helaas niet voor particulieren.

Voordelen van zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen worden steeds populairder onder zowel particulieren en bedrijven. Dit komt omdat zonnepanelen veel voordelen hebben. Hieronder vind je de belangrijkste.

Beter voor het milieu

Dit is misschien wel het meest voor de hand liggende en grootste voordeel van zonnepanelen. Door het gebruik van zonnepanelen kan je jezelf deels voorzien in je energiebehoefte, omdat al je energie door zonlicht wordt opgewekt. Daardoor komt er bij de productie van de elektriciteit geen CO2 vrij.

Beter voor de portemonnee

Met zonnepanelen gaat je energierekening flink omlaag. Op lange termijn kan je hiermee veel besparen. Je moet natuurlijk wel eerst een investering doen, maar dit heb je vaak binnen 10 jaar terugverdiend.

Bovendien stijgt de waarde van je woning aanzienlijk met panelen op het dak.

Financiële tegemoetkoming bij zonnepanelen

Er is geen subsidie voor zonnepanelen. Maar de btw gaat er wel vanaf. Dit kun je zien als een indirecte subsidie. Vanaf 2023 zit er 0% btw op de aanschaf.