Analyse van de afgelopen onstabiele periode
De voorbije twee weken werd zowat heel de Benelux, het zuiden van Duitsland en het noorden van Frankrijk getroffen door zware onweersbuien. Hierbij werden zowat alle kenmerken van noodweer waargenomen: overstromingen, hagel en tornado’s.
Waardoor ontstonden deze onweersbuien?
Door een hogedrukgebied ten noorden en ten zuiden en een lagedrukgebied ten oosten van ons ontstonden eind mei en begin juni heel wat onweersbuien. Met dat lagedrukgebied werd warme, onstabiele lucht aangevoerd wat als voeding diende voor de buien. De hele luchtdrukconfiguratie was gedurende deze periode ook geblokkeerd en doordat de hoogtestroming zeer zwak was bleven deze buien dag na dag op dezelfde plaatsen ontstaan en waren ze ook stationair of trokken maar heel traag van oost naar west.
Wat waren de gevolgen van deze onweersbuien?
In de Benelux ging het vooral over veel water. Doordat de buien stationair waren kregen de plaatsen waar de buien ontstonden ook te maken met overvloedige neerslag en bijgevolg ook overstroomde gebieden. In de meeste gevallen ging dit over een volgelopen kelder of tuin maar op sommige plaatsen was het erger en traden beken uit hun oevers of konden rioleringen het niet meer aan en liepen straten, parkings en hele landbouwgronden onder water. Ook kwamen er her en der wat meldingen over hagel. Er werd 1 dode gemeld in Belgiƫ: in Welkenraedt werd een vrouw meegesleurd door het water.
In Frankrijk was het veel erger gesteld, de Seine stond maar liefst 6 meter boven z’n normale stand en door overstromingen vielen er meerdere doden en gewonden. In Duitsland werd het zuiden ook getroffen door zware wateroverlast terwijl er ook meldingen waren van meerdere tornado’s. Zo was er ook een dubbele tornado in Schuby, 100km ten noorden van Hamburg. Indrukwekkend maar uiteindelijk minder dodelijk dan de overstromingen.
De komende periode
Tot het weekend blijft het nog aangenaam maar daarna zullen we te maken krijgen met storingen die uit het zuidwesten onze streken bereiken. Gelukkig gaat dit om buien die snel van west naar oost zullen trekken en minder wateroverlast met zich zullen meebrengen. Maar in de getroffen gebieden zal men de situatie toch wel weer van kortbij in de gaten moeten houden.
Volgens het KMI heeft de weersituatie van de afgelopen weken niks te maken met de opwarming van de aarde.